rss
email
twitter
facebook

Monday, July 6, 2009

Unknown Lifeform in sewer?

video


Saja nak berkongsi video ni dgn korg. Dpt tau psl video ni pon drpd kawan yg jugak merangkap coursemate,housemate dan jugak ex-classmate,hehe.....Geli geleman jugakla bila tengok video ni. Mula2 tengok tu,mmg x dpt nak agak apa bendanya. Then,bila buat research psl benda ni barulah ku tau.


Video ni diambil di 'sewer system' oleh 'sewer snakecam' di North Carolina,Amerika Syarikat. Seperti yg korg lihat, terdapat beberapa gumpalan yg berdenyut2 bila kamera difokuskan trhdpnya. Ramai yg tersalah anggap yg benda ni adalah 'bryozoan'(search kat google) dan x kurang jugak yg menganggapnya sebagai telur makhluk asing! Tapi hakikat yg sebenarnya ia adalah cacing 'Tubifex'. Berikut adalah respons seorg pakar Dr. Timothy S. Wood terhadap video ni yg telah dihantar kpd beliau :




"Thanks for the video – I had not see it before. No, these are not bryozoans! They are clumps of annelid worms, almost certainly tubificids (Naididae, probably genus Tubifex). Normally these occur in soil and sediment, especially at the bottom and edges of polluted streams. In the photo they have apparently entered a pipeline somehow, and in the absence of soil they are coiling around each other. The contractions you see are the result of a single worm contracting and then stimulating all the others to do the same almost simultaneously, so it looks like a single big muscle contracting. Interesting video."





Gambar hiasan

1 comments:

019SiC - THe oTHeR SiDe said...

geli sial..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails